Життя після карантину. Чи скасують всі обмеження в Україні з 22 червня і що ще незабаром дозволять — головне

Усередині червня виповнюється три місяці, відтоді як в Україні було оголошено карантин через пандемію коронавірусу. Його продовжили до 22 червня — і, вірогідно, можуть скасувати після цієї дати.

 

НВ спробував розібратися, коли Україна все ж вийде з карантину та від чого це залежить.

Нинішній адаптивний карантин – це надовго?

На цей час в Україні діє постанова уряду №392, згідно з якою по всій країні було запроваджено адаптивний карантин з 22 травня та орієнтовно до 22 червня.

Це означає, що з 22 травня приблизно щотижня обласні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оцінюють епідеміологічну ситуацію в регіоні. Після цього місцева влада приймає рішення, чи може область перейти до наступного етапу ослаблення карантину – згідно з планом, оприлюдненим Кабміном.

У більшості регіонів України, за винятком низки західних областей, карантин відтоді пом’якшували вже двічі – з 22 травня та з 1 червня. У багатьох регіонах запустили міський та міжобласний транспорт (у Києві, Харкові та Дніпрі з 25 травня знову відкрилися метрополітени); дозволили спортивні змагання без глядачів і невеликі релігійні служби; відкрилися готелі, спортзали, фітнес-центри, дитячі садки тощо.

Щодня МОЗ публікує таблицю критично важливих показників, від яких залежить подальший вихід з карантину кожної області. Таких фактори три:

  • інцидентність (кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення) – має становити менш ніж 12 випадків на кожні 100 тис. населення;
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, призначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 – не має перевищувати 50%;
  • охоплення тестуванням не нижче рівня інцидентности – середня кількість тестувань (методами ПЛР і імуноферментного аналізу) протягом останніх 7 днів має становити понад 12 на кожні 100 тис. населення.

Станом на 1 червня принаймні одному з цих показників не відповідали Київ та п’ять областей – Волинська, Донецька, Львівська, Рівненська, Чернівецька.

 

 

 

 

 

Вочевидь, відповідно до логіки МОЗ, без досягнення необхідних показників завершити карантин такі регіони не зможуть – а отже, не можна буде говорити і про повний вихід України з карантину. Крім того, судячи з таблиці МОЗ, загальні показники України не відповідають третьому критерію – тестуванням в нашій країні охоплено менше людей, ніж необхідно (хоча точні цифри при цьому не вказано).

Водночас ще 19 травня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що 22 червня як термін закінчення карантину – лише орієнтовна дата, яка може «рухатися» в бік його скорочення або продовження.

«Ми ще ми не розуміємо, як вірус себе поводитиме влітку в наших умовах. Тому ми говоримо, що десь до 22 червня ми будемо продовжувати карантин, але він буде адаптивним з пом’якшувальними заходами, і все буде залежати від епідситуації», – пояснив Ляшко.

Він також не виключив, що в разі стрімкого зниження рівня захворюваності карантин в Україні може бути скасовано раніше, аніж 22 червня.

Які наступні етапи ослаблення карантину нас чекають?

На цей момент оптимістичний план виходу України з карантину передбачає подальше ослаблення обмежень ще у два етапи – з 10 червня (це буде вже четвертий крок від початку пом’якшення заборон) та з 15 червня (п’ятий крок). Це відповідає початковому плану Кабміну про п’ять етапів завершення карантину в Україні, який Денис Шмигаль оприлюднив ще наприкінці квітня.

За таким сценарієм з 10 червня в Україні дозволять:

  • роботу закладів громадського харчування (ресторанів і кафе) у традиційному режимі, зокрема прийом відвідувачів у приміщеннях, а не лише на відкритих терасах (за умови дотримання протиепідемічних заходів);
  • діяльність установ культури (зокрема з прийомом відвідувачів) – за рішенням власника або органу управління;
  • проведення культурно-мистецьких заходів – за умови перебування не більше однієї людини на 5 кв. метрів площі приміщення, де проводиться захід;
  • діяльність установ, «які надають послуги з розміщення» (вочевидь, мова йде про хостели, яким заборонили відкриватися раніше).

А з 15 червня Україна може відновити регулярне пасажирське авіасполучення – прийом та виліт рейсів, зокрема і міжнародних.

1 червня міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що внутрішні рейси Україна може відновити навіть трохи раніше цієї дати.

Що ж стосується відновлення маршрутів за межі України, то перш за все це будуть туристичні країни.

«Найбільш популярні – це те, на що всі чекають: Туреччина, Греція, Кіпр. У Європі – Монте-Негро, Хорватія. Більш точні дані протягом тижня озвучимо. Ще Грузія», – пояснив Криклій.

Чи можуть посилити карантин?

В окремих регіонах – так, якщо епідеміологічна ситуація після пом’якшення карантину там буде погіршуватися. 31 травня таку можливість допустив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Так він прокоментував відновлення міжобласного сполучення в Україні з 1 червня. Степанов пояснив, що якщо після цього ситуація з поширенням коронавірусу погіршиться, то комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть пропонувати припинити міжобласне сполучення.

Аналогічну заяву нещодавно зробив і мер Києва Віталій Кличко.

28 травня він пояснив, що якщо кількість хворих на коронавірусну хворобу в столиці зростатиме, то влада міста може переглянути ослаблення карантину і повернутися до тих чи інших обмежень.

«Якщо кількість хворих коронавірусом буде збільшуватися, у нас є алгоритм дій. Київ визначив умови, за яких місту доведеться повернутися до карантину», – зазначив Кличко.

Що буде після 22 червня?

Раніше Кабмін вказав у своєму п’ятиетапному плані виходу з карантину, що на фінальному етапі в Україні має припинитися передача вірусу всередині країни. Уряд допускав завершення карантину лише тоді, коли залишаться   «поодинокі випадки COVID-19, які пов’язані з імпортуванням захворювання».

Нині про це говорити рано – щодня в Україні фіксують в середньому понад 300 нових випадків COVID-19, і пов’язані вони саме з внутрішніми осередками інфекції.

Проте 28 травня головний санлікар України Віктор Ляшко заявив, що 22 червня в уряді вважають орієнтовною датою, коли Україна може вийти на нульовий показник нових випадків COVID-19.

Можливо, в такому випадку завершиться п’ятий етап ослаблення обмежень (з 15 червня) і після 22 червня Кабмін скасує всеукраїнський карантин.

Найбільш ймовірно, що більш суворі заходи збережуть чинність у найпроблемніших населених пунктах та регіонах, де будуть залишатися спалахи захворюваності COVID-19. Про це йшлося і в урядовому плані – там було вказано, що повний вихід із всеукраїнського карантину означатиме «скасування інших обмежень, окрім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях».

Серед найважливіших обмежень, які збережуться щонайменше до 22 червня, залишаються:

  • заборона на перебування на вулиці без документів, які засвідчують особу, підтверджують громадянство або спеціальний статус;
  • заборона самовільно залишати місця самоізоляції / обсервації (як  і власне необхідність двотижневої ізоляції після повернення з-за кордону);
  • заборона для школярів і студентів відвідувати навчальні заклади (окрім як для участі в ЗНО та пробному ЗНО; державній підсумковій атестації, участі у вступних іспитах, в атестації у формі ліцензійних інтегрованих іспитів КРОК, а також здійснення підтвердження кваліфікації моряків тощо);
  • проведення масових заходів (концерти, марафони, спортивні змагання з глядачами тощо);
  • обмеження на допуск відвідувачів до установ і закладів, які надають паліативну допомогу, установ соціального захисту, будинків для літніх, інтернатів тощо.

Якщо карантин продовжать і після 22 червня – ймовірно, частина з цих заборон залишиться чинними. Якщо ж його скасують – є шанси, що і вони будуть скасовані.

Крім того, навіть після 22 червня та повного скасування карантину в Україні, швидше за все, діятимуть базові рекомендацій епохи пандемії COVID-19:

  • дотримуватися соціальної дистанції;
  • носити маски в громадських місцях і транспорті;
  • дезінфікувати та мити руки за будь-якої можливість – як і обов’язок таку можливість надавати для відвідувачів і клієнтів установ / закладів.

Дата публікації

06.06.2020

Читайте також: